Rendszert váltanál? Szerintem fogalmad sincs róla, hogy ez mit jelent.

Már nevetni sincs rajta kedvem, amikor a "rendszerváltás" a téma egy-egy asztaltársaságnál és a jelenlevők odáig érnek "agyilag", hogy a rendszerváltás az, ha Orbán megy, vagy ha a Fidesz (Mszp, Dk, stb.) elitje sitten ül. Egyesek ettől kicsit vadabb dolgokat is megfogalmaznak, de nem kívánom most azt idézni - sejthető miért?!A retkes valóság az, hogy a rendszerváltás nem azt jelenti, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok nyernek, vagy a Fidesz bukik. Az sem lesz rendszerváltás, ha egy ma még ismeretlen párt nyer valamelyik választáson. És az sem lesz rendszerváltás, hogy ha a nép kaszára, kapára kap és vérengzésben érvényesíti sajátos igazságérzetét. 

 

A rendszerváltás összetett dolog.

1. Érteni kell, hogy a demokrácia nem igazságos, igazságtalan, jó, avagy rossz dolog. A demokrácia olyan, amilyet a társadalom képes létrehozni. A demokrácia (néphatalom) pont olyan, mint a nép. Szar emberek, szar demokráciát csinálnak. És ebben mindegy, hogy a szar ember alatt politikust, vagy gyárigazgatót, átlagembert, vagy koldust értünk. A demokrácia MINDIG a társadalom tükre. Ha nem működik, vagy rosszul működik akkor annak a társadalom az oka. 

2. A rendszer amiben élünk, az az összetett építmény, ami szerkezetét a társadalmi akarat által kimondott és képviselt értékek gyakran szokásjogokban és/vagy törvényekben rögzített elegye fémjelez.

3. A fentiek alapján, és amit ma Magyarországon tapasztalhatunk, a rendszer olyan demokráciára épül, ahol az emberek a saját és társadalmi érdekeiket a politikusok és pénzemberek érdeke alá helyezik, és ezt normálisnak tekintve a politikusok és pénzemberek törvénybe is iktatják. Azaz egy hibás emberi értékrend, egy hibás demokráciát, a hibás demokrácia pedig hibás rendszert eredményez, ami hibás szabályrendszert - törvénykezést alkot!

4. A rendszerváltás annyi, hogy az egyén - azaz a társadalom legkisebb eleme - felismeri, hogy a rendszer akkor lesz jobb, ha a demokrácia jobb, azaz a társadalom (az egyén) alapvető értékrendje jó. Ez annyit tesz, hogy a rendszerváltás szimplán annyi, hogy te, mint egyén jobbá válsz és felfogod, hogy új szabályok szerint kell létezned.

5. Ilyenkor persze sokan felhördülnek, hogy az Ő pártjuk adja azt a moráletikai normát, amihez szeretne tartozni, amit tud képviselni! Így alakul ki az a demokrácia, ahol az emberek nem a saját értékrendjüket követik, hanem egy csoportét (nevezzük azt pártnak). Ekkor feltehető a kérdés: - A csoport értékrendjét ki adja? Egy ember, az alapító tagok, vagy a tagság egésze?

6. Az emberi civilizáció a csoportos létezéstől lett azzá, aminek ma ismerjük. De a korai ember, ha rossz értékrendet vallott meghalt. Kiszuperálta a természet és a szelekció. Napjainkban ellenben már nem kell attól félni, hogy éhen halsz, ha hülyeséget, vagy gonoszságot beszélsz, mondván az a te pártod értékrendje. 

7. Napjainkban nincs olyan magyarországi párt, vagy mozgalom, ami tudatosan demokratikus irányba mozogna. Ma mindenki az erőt és a pénzt élteti, és az emberek - csak mert ezt a két dolgot istenítik - csak azoknak hisznek, akik ebben jók. 

8. A demokrácia nem a pénz, vagy erő kérdése, hanem értéklátásé, értékteremtésé, amit a pénz és az erő szolgál. Erre viszont ma a társadalomban semmi hajlam, vagy akarat nincs! Ma a társadalom szimplán pénzt akar, jobb létet és egy olyan erős valakit, aki - helyettünk - gyakorolva a hatalmat, kiszolgálja az igényeinket.

9. Kimondható, hogy a demokrácia nem érhető el választással.

10. Az pedig pláne egyértelmű, hogy a rendszerváltás független a választástól.

11. Ha rendszert akarsz váltani, változz meg és tégy olyan dolgokat, amik az alapvető társadalmi normákat teszik jobbá - emberibbé - mert ezáltal teljesedik ki a demokrácia azon üzemrendszere, ami képes egy jobb rendszert teremteni. Ha ez megvan, akkor fogsz találni olyan embert, aki hitelesen fog téged szolgálni, ha átadod neki azt a felelősséget, ami képessé teszi őt arra, hogy hatalmában álljon jobb világot építeni azzal a pénzzel, amit erre a célra, te adóként, a rendszer adta törvények mentén, számára biztosítasz!

 

Úgyhogy amíg mi magyarok nem leszünk jobb, okosabb, jellemesebb emberek, nem lesz se rendszerváltás, se demokrácia. 

 

Shepherd

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shepherdszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr8014659131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása